Veza između autoimunog encefalitisa i autizma

understanding-3914811_1920

Još jedno naučno istraživanje potvrdilo je vezu između autoimunog encefalitisa i poremećaja spektra autizma. Naučni rad objavljen u decembru 2021. u časopisu „Granice u psihijatriji“ (Frontiers in Psychietry) pod nazivom „Autoimuni encefalitis i poremećaj spektra autizma“ ukazuje da postoje čvrsti naučni dokazi da različiti poremećaji imunog sistema, izlaganje infekcijama i drugim upalnim stanjima u trudnoći i ranom životnom dobu deteta mogu da izazovu simptome autizma.

Uprkos tome, u nauci postoji neodlučnost da se autizam posmatra kao bolest. Iako su tradicionalna psihološka objašnjenja o prirodi autizma u potpunosti odbačena, još uvek nisu odbačeni ukorenjeni stavovi o tome da je autizam isključivo urođeno stanje, te da je dijagnoza autizma nepromenljiva i doživotna.

Autori zaključuju da je stanovište o urođenosti autizma i nepromenjivosti dijagnoze pogrešno i svaka osoba sa autizmom treba da bude klinični ispitana da bi se utvrdilo da li on/ona boluje od autoimunog encefalitisa (u kojoj imuni sistem osobe napada zdrave moždane ćelije izazivajući upalu mozga). To se posebno odnosi na osobe kod kojih je došlo do regresije u stečenim sposobnostima i znanjima, tzv. regresivnog autizma. Sprovođenje skrininga na autoimuni encefalitis moglo da dovede do formiraja posebne podgrupe slučajeva spektra autizma, koji imaju predispoziciji za autoimunu i „inflamatornu aktivaciju“.

Najzad, autori zaključuju da metode za analizu autoantitela i upotrebu imunoloških terapija u slučajevima sumnje ili potvrđene dijagonoze autoimunog encefalitisa koji se manifestuje kao autizam zahtevaju dodatno naučno ispitivanje.

Ceo rad u izvornom obliku možete naći ovde:

https://doi.org/10.3389/fpsyt.2021.775017

Referenca: Paul Whiteley, Ben Marlow, Ritika R.Kapoor, NatasaBlagojevic-Stokic, Regina Sala,Autoimmune Encephalitis and Autism Spectrum Disorder“, Front. Psychiatry, 17 December 2021 |

Previous Post
Newer Post

Leave A Comment