Program nedelje Autizma “Zvezda plava, zvezda prava” 31. marta do 07. aprila

  • NASLOVNA
  • BLOG
  • Program nedelje Autizma “Zvezda plava, zvezda prava” 31. marta do 07. aprila

Uoči važnog evroligaškog susreta sa Olimpijakosom, Košarkaški klub Partizan Mozzart bet se pridružio inicijativi podrške Nedelji Autizma (31.03.-07.04.2024.), ističući ponovo svoju posvećenost humanitarnim akcijama i promociji društvene odgovornosti.

Pred brojnom publikom od preko 20.000 posetilaca, igrači Partizana su s ponosom nosili majice, kao simbol podrške ovoj velikoj kampanji. Slogan “Crno-beli glasovi za plavu nedelju” odražava simboliku plave boje kao prepoznatljivog simbola autizma.

31. aprila 2024 otvorili smo nedelju autizma, uživali smo u radionicama, animaciji i zasadili svi zajedno cveće. Cveće plave boje, boje autizma. Cvet koji se simbolično zove Različak, kao podsetnik svima nama da je i različito lepo.

Nedelju autizma su pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, organizovali Klinika za neurologiju i psihijatriju dece i omladine, udruženje “Deca bez granica” i WBI institut za istraživanje i razvoj dobrih praksi.

Pozivamo Vas da posetite i učestvujete u narednim događajima koje smo organizovali u toku Nedelje autizma.

02.aprila smo Svetski dan autizma obeležili u Klinici za neurologiju i paihijatriju dece i omladine. Klinika je ugostila sve u Centru za autizam koji se bavi ranom dijagnostikom. Centar za autizam je sada ukrašen muralom koji je oslikao Fakultet umetnosti Beograd. Deca su crtala sa umetnicima i uživali u senzornoj sobi u Centru za autizam.

Omogućili smo prvi put da Beograd bude osvetljen za decu i osobe sa autizmom. Da budu vidljivi za ovo društvo. Sve u nadi da će se poboljšati njihov položaj i da će im se obezbediti pravo na pristojan život.

03. april 2024 na Klinici za neurologiju i psihijatriju dece i omladine održana je akreditovana edukacija za lekare, zdravstvene radnike i roditelje. Predavači su prezentovali znanja iz svoje oblasti i razmenili najnovija saznanja i iskustva iz prakse.

06. april 2024 U Malom pozorištu Duško Radović održana je predstava “Snežna kraljica” za decu i porodice osoba koje su pogođene autizmom.

7 aprila 2024  je u Narodnom pozorištu na sceni “Raša Plaović” organizovan je program “Inkluzija kroz pozorište – Snažni glasovi, jedna scena”, gde su deca s autizmom i drugim smetnjama u razvoju izvodila program.

U programu su učestvovala deca Nacionalnog inkluzivnog hora “Ison” i inkluzivnog hora Hrama Sv. Georgija velikomučenika, dečaci Bogdan Savić pijanista, Konstantin Lazić recitator i Viktor Vagić stand up komičar i specijalni gosti grupa Neverne bebe.

Kroz ovaj program, mladi iz osetljivih grupa su imali šansu da pokažu svoje talente i potencijale u oblasti muzičkog stvaralaštva. Program je završen uz himnu udruženja pesmu “Deca bez granica ” i puštanjem plavih balona.

Ovo je jedan od događaja koji je organizovan u okviru  Nedelje autizma pod sloganom “Zvezda plava, zvezda prava” od strane Klinike za neurologiju i psihijatriju dece i omladine, udruženja “Deca bez granica” i WBI instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

 

Previous Post
Newer Post

Leave A Comment